Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Walmart már idén önvezető autókkal intézné a házhozszállítást

2021. november 19. - ferenck

A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége, az amerikai Walmart három városban teszteli az autonóm házhozszállítást. A Ford által létrehozott és az Argo MI-vel működtetett járművek közvetlenül a vásárló otthonába viszik az árut.

A szolgáltatást eleinte korlátozva, a három városnak (Austin, Miami és Washington D.C.) csak egyes részein használják.

walmart_3.jpg

A pittsburghi Argo startup járművek útválasztását támogató felhőalapú rendszerét a Walmart online rendelőplatformjába integrálta. Ha megrendelünk valamit, megtervezi a szállítást. A technológia radaron, kamerákon és saját lidar érzékelőn alapul.

A Walmart egy ideje próbálkozik már az automatizált házhozszállítással, eddig a Cruise, a Gatik, a Waymo technológiáit használta. Egyik partnere, a Nuro szintén az automatizált földi szállítással foglalkozik. A cég a lassabb, tehát a biztonságosabb vezetést támogató technikát dolgozott ki.

walmart1.jpg

Az önvezető autók ugyan még nem készek a szélesebb körű alkalmazásokra, a világ egyik legnagyobb kiskereskedőjének és a szintén egyik legnagyobb autógyártónak a partnersége a közeljövő esetleges kereskedelmi alkalmazásait vetíti előre.

Az együttműködés másrészt azt is jelzi, hogy nem mindentudó, minden alkalmazásban működő, hanem speciális felhasználásokra kitalált járművek lehetnek az első teljesen önműködő autók.

Egyesek teherautókra összpontosítanak, mások speciális helyi szállításra, ahol korlátozottak a lehetőségek (például kampuszokon vagy kikötőkben). A technológia terjedése lassabb, mint jósolták kb. egy évtizede, viszont most úgy tűnik, hogy hamarosan tényleg beérik.

A Walmart és a Ford sokat tehet azért, hogy valóban így legyen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316699294
süti beállítások módosítása