Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az amerikaiak nem értik a mesterséges intelligenciát

2022. január 10. - ferenck

Az amerikai felnőtteknek mindössze tizenhat százaléka teljesített elfogadhatóan a mesterséges intelligencia lehetőségeiről és használatáról szóló kérdőíves felmérésen – derül ki a tesztet kitaláló Seattle-i Allen Institute for Artificial Intelligence beszámolójából. (Testkérdések a linkben.)

1547-en vettek részt rajta, a húsz kérdésből tizenkettőre adott helyes válasszal lehetett „átmenni a vizsgán.”

usai.jpg

A válaszadók jelentős része megértette, hogy az MI nagy adatmennyiségből tanul, az okos hangfalak MI-vel dolgoznak, az okostelefonok arcfelismerése MI-n alapul, a bankok MI-t is alkalmaznak csalások kiderítésére.

Csak kb. a felük tudta, hogy egy MI-program le tudja győzni a sakkvilágbajnokot, ugyanúgy képes közönséges tárgyakat azonosítani fotókon, mint az ember, autót viszont nem vezet úgy, mint mi.

usai0.jpg

Három válasz közül választhattak: igen, nem, nem tudom. Legkevesebben az MI önálló gondolkodására, valamint a beszélgetések és fényképek alapján történő emberi szintű érzelemdetektáló kapacitására vonatkozó kérdéseket válaszolták meg helyesen. A jelenlegi rendszerek ezektől még nagyon messze járnak.

A megkérdezettek hetvenkilenc százaléka tévesen gondolta, hogy egy MI saját magától meg tud írni egy sima szoftvert, míg hatvannégy százalékuk szerint az MI ugyanúgy elkészíti egy beszélgetés átiratát, mint egy felnőtt ember – pedig nem, mint ahogy az ok-okozat hatásokat sem érti.

Hiába uralja az USA az MI-kutatásokat és -termékeket, a technológiai írásbeliség oktatásában több ország lehagyja. Kínában és Indiában úgy tűnik, nagyobb a diákok érdeklődése a mesterséges intelligenciát illetően, Ausztráliában pedig a kormányzat is ösztönzi a tanárokat az MI oktatására.

Az amerikai felnőttek ugyan félreértik az MI-t, a tétet viszont felfogták – derül ki egy másik felmérésből. Ötvenhét százalékuk szerint az MI, ha rosszul kezeljük, már a következő évtizedben képes károkat okozni. Minél többet tudunk róla, annál inkább bízunk a pozitív hatásaiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2316807692
süti beállítások módosítása