Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mire haragszik meg Kína?

2022. február 11. - ferenck

A csendes-óceáni amerikai katonai parancsnokság különleges szoftvert fejlesztett: a program rendeltetése, hogy előrejelezze a kínai kormány reakcióit a régióban történő amerikai tevékenységekre, például katonai kiadásokra, más országok, az Egyesült Államok által támogatott katonai tevékenységére, de még olyan látszólagos apróságokra is, mint az amerikai képviselők tajvani látogatására.

Kathleen Hicks védelmi minisztert a Hawaii-székhelyű parancsnokságon tett látogatásakor értesítették a szoftverről.

„A konfliktusspektrum és a kihívások egyre inkább lemennek egy szürke zónába. Sokkal egyértelműbb jeleket kell keresnünk, amelyek együtt funkcionálnak, és azokból kell megértenünk a fenyegetést jelentő interakciókat” – magyarázza Hicks.

us_china.jpg

Az eszköz a „stratégiai súrlódásokat” vizsgálja, mérlegeli – jelentette ki egy védelmi szakember. 2020 eleji adatokat is tartalmaz, és az USA-Kína kapcsolatokat meghatározó fontos tevékenységeket elemzi (múltbélieket is elemzett már). A számítógépes rendszer komoly segítséget nyújthat a Pentagonnak előrejelezni, hogy egyes amerikai lépések túlméretezett kínai reakciót váltanak majd ki, vagy sem.

Tavaly októberben kínai katonai szakértők az Egyesült Államokat és Kanadát is bírálták, mert hadihajókat küldtek a Tajvani-szorosba. A kínaiak szerint az amerikaiak és a kanadaiak a térség békéjét és stabilitását fenyegették ezekkel a lépésekkel.

Ez és a hasonló incidensek egyértelművé tették, hogy szükség van egy ilyen előrejelző eszközre. Amerikai katonai szakemberek szerint biztosítani kell, hogy az USA nem okoz szándékán kívül, véletlenül konfliktushelyzetet a távolkeleti szupernagyhatalommal.

A két ország közötti kapcsolatok a mélyponton vannak, a program viszont láthatóvá teszi amerikai aktivitások várható hatását, köztük különösen azokét, amelyek nem szándékosak, és amelyeket esetleg/várhatóan túlreagálnak a kínaiak. Ne felejtsük el, hogy Kína saját területeként tekint Tajvanra.

A szoftver megkönnyíti az amerikai tervezést is, akár négy hónappal egy-egy lépés előtt felmérhetik a várható következményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9516794330
süti beállítások módosítása