Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk szerint a Tesla-robotokkal megvalósulhat az általános MI

2022. március 04. - ferenck

A mesterséges intelligencia fejlődése három szakaszban írható le. Az első a szűk szakterületeken hatékony rendszerek, a keskenysávú MI, ez a jelen. A második, az általános MI (Artificial General Intelligence, AGI) a Homo sapiensszel azonos szellemi szintet elérő gépekre vonatkozik. Nem tudjuk, mikor jön el az ő idejük, egyesek szerint tíz-húsz esztendő, mások számonkérhetetlen ötvenet, százat, kétszázat prognosztizálnak, a szkeptikusok szerint soha. A harmadik szint a sci-fikben általában riogatásra használt, nálunk mérhetetlenül fejlettebb szuperintelligencia. Ők a még távolabbi és ködösebb jövő gyermekei.

Úgy tűnik, Elon Musk felgyorsíthatja a gépi értelem fejlődését, mert cége – a tulajdonos elmondása alapján – az első „értelmes robotokon” dolgozik. Semmi közük a hollywoodi szörnyekhez, Terminátorhoz és társaikhoz, ők az emberiség javát fogják szolgálni.

teslarobot.jpg

A Tesla-főnök egy tweetben kijelentette, hogy vállalata Optimus nevű humanoid robotja szerepet játszhat az AGI megvalósulásában.

A Tesla MI kutatásfejlesztési részlege eredetileg az önvezető autót teszi „okosabbá”, de közben más mesterségesintelligencia-mellékprojekteken, például Optimuson is dolgozik.

teslarobot0.jpg

A jármű valósidőben gyűjt adatokat a környező világból, a robottal pedig nyilván még intelligensebbé válik.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Optimust mikor mutatják be. Táncolni viszont már láthattuk a Tesla 2021-es MI Napján.

Az AGI megvalósulásától ugyan évekre járunk, az utóbbi esztendők fejlesztései, a nagyobb autonómiával rendelkező robotok és az egyre hatékonyabb gépi tanulás viszont bizakodásra adnak okot.

Ezzel párhuzamosan a riogatók változatlanul riogatnak, tavaly például egy korábbi Google-alkalmazott figyelmeztetett: elkerülhetetlenek a Terminátor vérszomjas Skynetjéhez hasonló mesterséges intelligenciák.

Musktól is megkérdezték, hogy mi van, ha az MI kiszámíthatatlanná válik. Mindent megtesznek, hogy elkerüljék, hogy ellenőrzés alatt tartsák – válaszolta, majd hozzáfűzte: „a robotok decentralizált irányítása kritikus tényezővé fog válni.”

További részleteket azonban nem árult el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2216819510
süti beállítások módosítása