Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Tarokk-kártyát tervez egy mesterséges intelligencia

2022. március 18. - ferenck

A Supercomposite művésznéven szereplő svéd zenész és mesterségesintelligencia-megszállott, MI-t felhasználva alkotott ötszáz ijesztő új tarokk-kértyát, és bombázza velük a Twittert kicsit okkult hangulatú gépitanulás-alapú üzenetekben.

„Ez a kártya nem létezik” – írja például bevezetésként több lapról.

tarot.jpg

Supercomposite a Twitter ai.curio felhasználója által alkotott, tavaly debütált Látóüveg nevű mesterséges intelligenciával dolgozik.

Egyes kártyákon emberformájú lények láthatók, lyukakkal az arcukon, míg máson szörnyetegek a vörös véres árnyalataiban. De vannak olyanok is, amelyek azért ijesztők, mert első ránézésre tarokk-kártyának látszanak, de közben érezzük, hogy mégsem azok.

tarot0.jpg

A kártyák a valóságban nem léteznek, de alkotójuk mindegyiknek nevet adott, a legjobb eredményeket pedig hosszú Twitter-folyamban gyűjtötte össze. Úgy tűnik, próbálja megfejteni, hogy mi látható a képeken, de a sokkoló vizualitás semmiféle objektumnak nem lehet a tökéletes megjelenése, plusz, mindegyik többféleképpen értelmezhető.

„Ötszázat generáltam belőlük, és nem fejeztem be. A legjobbakat kiválogatom, és válogatás után ebben a folyamban teszem közzé őket” – nyilatkozta a művész.

tarot1.jpg

A Twitteren lévő rajongói úgy tűnik, teljesen el vannak ragadtatva a kártyáktól, és már gondolkoznak is a lehetséges spirituális alkalmazásokon.

„A mesterséges intelligencia jóslásra történő felhasználása tökéletes nekem” – magyarázza az egyik.

Mivel a tarokk évszázadok (évezredek?) óta folyamatosan fejlődő művészet és jövendölés, a rajongók gyakran használnak teljesen új és egyedi paklikat. Ezek a paklik teszik lehetővé, hogy összekapcsolják a művészetet személyesebbnek tűnő, ezért hasznosabb üzenetekkel, amelyeken keresztül próbálnak értelmet adni az életüknek. Összességében egy mesterséges intelligencia által készített pakli egyáltalán nem rossz ötlet a médium szerelmeseinek.

Ugyanez az MI sok érdekes alkotást jegyez, például a hátborzongatóan horrorszerű Animal Crossing-ot. Bizonyítja, hogy nem számít, minek vagyunk a rajongói, valamilyen kapcsolódó és általában fura MI művészet mindig létrehozható.    

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9617057200
süti beállítások módosítása