Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új szuperszámítógép-klasztert épít a Facebook

2022. március 25. - ferenck

A Meta, azaz a Facebook bemutatta a számítógépes látáshoz, természetes nyelvfeldolgozáshoz és beszédfelismeréshez használt nagy modellek tanítását felgyorsító AI Research SuperCluster (RSC) szuperkomputert. A cég 2020-ban kezdte építeni a rendszert.

Trillió paraméteres modellek gyakoroltatása, az adatfeldolgozásban az egymilliárd gigabájt, azaz az exabájt elérése volt a cél. Jelenlegi állapotában 6080 Nvidia A100-as chipet tartalmaz. Az Nvidia „zászlóshajójáról” van szó, jelenleg ez a chip a legjobb grafikus feldolgozó egység (GPU).

meta.jpg

Névtelen elődjével összehasonlítva, az RSC hússzor gyorsabban gyakoroltat gépitanulás-modelleket, míg a természetesnyelv-feldolgozásnál háromszor sebesebb. A Meta tervei alapján még ebben az évben további 9920 GPU-val bővítik a rendszert, amely még gyorsabb tanulást eredményez.

A cég kiemelte a szuperszámítógép adatvédelmi képességeit. A korábbi kutatóinfrastruktúrában kizárólag nyilvánosan hozzáférhető adatokkal dolgoztak, hogy véletlenül se sérüljenek a felhasználók személyiségi jogai (privacy).

meta0.jpg

Az RSC-t úgy tervezték, hogy a felhasználói adatokat is használhassa, és közben a biztonság és a privacy védelme is adott. A tárolóinfrastruktúra a nagyobb hálózattól gondosan távol tartja ezeket az adatokat.

A belső adatok felhasználása nagy mértékben felgyorsíthatja a multimodális MI- és az otthonirobot-fejlesztéseket.

A fokozott adatvédelem azért is fontos, mert a francia hatóságok nemrég büntették meg a Facebookot 238 millió dollárra. Az ok: a felhasználók nem tudták leállítani az aktivitásukat követő szoftvereket. Írország a Whatsappot büntette 270 millióra, mert nem elég transzparens. Ezek a döntések az USA Facebookra kiszabott, a privacy megsértése miatti monumentális, ötmilliárdos büntetését és korlátozásait követően születtek.

A házon belüli specializált feldolgozó kapacitás komoly stratégiai érték a felhőszámítások korában. Az RSC központi eleme lesz a Meta gigászi virtuálisvalóság-elképzelésének, a Metaverzumnak.

A Microsoft és az Nvidia szintén kiépítette a saját infrastruktúráját. Gondoljunk bele, tíz éve kb. mennyivel kevesebb klaszterből állt egy csúcsszuperszámítógép, és milyen behemóttá váltak mára.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8217620738
süti beállítások módosítása