Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Zuckerberg szerint a Metaverzum nem tér, hanem időpillanat

2022. március 31. - ferenck

A Facebook, pontosabban most már Meta főnöke, Mark Zuckerberg ismét meglepte a világot: egy technológiai podcast-ben elárulta, hogy szerinte a Metaverzum sokkal inkább időpillanat, mint tér.

Az interjúban rákérdeztek a közeg „szingularitás pillanatára” is.

„Sokan gondolják, hogy a Metaverzum a térről szól, de az egyik definíciója alapján az időről, amikor az alapvetően immerzív digitális világok életünk megélésének és időnk eltöltésének elsődleges módjává válnak. Ez egy racionális konstrukció” – magyarázza Zuckerberg.

metaverse.jpg

Vajon komolyan gondolja, hogy adjuk fel a tényleges realitást, és üdvözöljük a Facebook által ellenőrzött, irányított disztópiában az új, virtuális valóságunkat? Ebből a szövegből úgy tűnik, hogy igen.

A fura, például végtag nélküli avatárokkal teli közeget egyébként szigorúan figyelik, miután az első befogadók többek között szexuális zaklatásra is panaszkodtak.

metaverse0.jpg

A cég gondjait növeli, hogy a piactörténelem legnagyobb részvényeladási napja (a múlt hónapban) őket érintette. Az eladási hullámot a Facebook zsugorodó felhasználói köréről kitudódott információk váltották ki. Ilyen még soha nem fordult elő, eddig csak növekedést tapasztaltak.

Zuckerbergék mindenesetre dollármilliárdokat öntenek a jelenlegi formájában unalmas Metaverzumba. Természetesen nincs egyedül azzal az előrejelzésével, hogy a jövőben inkább egy virtuális valóságban fogunk élni tényleges, fizikai közegünk helyett. Mások is így látják.

Például Melanie Subin, a Jövő Ma Intézet – tanácsadó cég – igazgatója szerint 2030-ra az emberiség elég jelentős része a Metaverzumban fog élni, és az ébren töltött idejük túlnyomó többségében rá lesznek kapcsolódva az addig ki tudja, milyen változásokon áteső virtuális valóságra.

Subin szerint ez nem feltétlenül jó.

Zuckerberg „szingularitás pillanata”, a Metaverzumba lépés és az egész közeg jelenleg elég elszállt eszmefuttatásnak tűnik, pár év múlva, amikor hétköznapi valóság – és időpillanatok sora – lesz, viszont már egyáltalán nem fog szórakoztatónak tűnni.

Mindenképpen változtatni kell rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4217771452
süti beállítások módosítása