Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan hasznosítsuk újra elektronikus eszközeinket?

2022. április 22. - ferenck

Mindannyiunk lakásában van évek óta fiókok mélyén az enyészetre váró, elfeledett laptop, kamera és sok más leselejtezett elektronikus cucc. Valamire jó lehet még, van rá érdeklődő és hasonlókkal hitegetjük magunkat, de közben tisztában vagyunk vele, hogy tovább fognak porosodni.

A rengeteg elhasznált és kidobott elem szintén drasztikusan növeli az e-szemét mennyiségét.  

Pedig az elektronikus hulladék ugyanúgy újrahasznosítható, mint a papír és a műanyag – különösen akkor, ha tudjuk is, hogyan kell csinálni, hogyan csökkenthető káros környezeti hatásuk.

recycle.jpg

A 2019-es adatok alapján az évi ötvenmillió tonna globális elektronikus hulladék zöme lerakóban végzi. Az ezeket feldolgozó, a szemétből anyagokat kinyerő személyeket gyakran éri fertőzés, megbetegedés a mérgező vegyületek, ólom stb. miatt. De nemcsak ők, hanem mind veszélyben vagyunk, hiszen a kockázatos anyagok belekerülhetnek a talajba, talajvízbe, veszélyeztetve például az élelmiszer- és a vízellátást.

Amikor az elektromos hulladékot újrahasznosító helyre visszük öreg eszközeinket, szétszedik őket, és kinyerik belőlük a felhasználható anyagokat. Innentől kezdve viszont szigorúan kell követniük a különböző szintű (állami, helyi stb.) szabályozásokat.

De mik is hasznosíthatók újra? Asztali számítógépek, laptopok, tabletek, mobiltelefonok, nyomtatók és szkennerek, digitális kamerák, televíziók és kiegészítőik, faxgépek, játékkonzolok, és még folytathatnánk.

Ha csak öregek, de működnek még, megpróbálhatjuk eladni vagy elajándékozni ezeket, viszont ha véglegesen elromlottak, több opció közül választhatunk.

Az USA-ban például a Best Buy az egyik legnépszerűbb megoldás, napi három darabot vihetünk, Kalifornia állam kivételével, egyesekért fizetni kell, másokat (telefontokot, légkondicionálót stb.) meg nem fogadnak el.

Egyik programjuk azzal segít, hogy ha nagyobb készüléket veszünk tőlük, a régit bizonyos pénzszolgáltatás ellenében, beszámítják. Két nagyobbat és korlátlan számú kisebbet fogadnak el. A cuccokat újrahasznosításra specializálódott vállalatoknak küldik el.

A Staples több tucat, kb. 18 kiló (40 pound) alatti eszközt, napi hetet vesz át ingyen, lényegében mindent. Ők is egy újrahasznosító céggel működnek együtt.

Az Apple és az Amazon szintén lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a lestrapált eszközöktől, egyik bevett módszerük: következő vásárláskor beszámítják őket.

A legtöbb amerikai nagyvárosban komoly újrahasznosító létesítmények működnek, megkönnyítve a környezettudatos életmódot. Persze a legjobb újratölthető elemekkel, napenergiával mi is tehetünk még többet érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2517807683
süti beállítások módosítása