Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Génszerkesztéssel a környezetvédelemért

2022. május 03. - ferenck

A genetikai kód tervezését forradalmasító módszer, a CRISPR génszerkesztő egyik feltalálója Jennifer Doudna (2. kép) szerint a technikával az emberiség legnagyobb problémái közül néhányra, például az éghajlatváltozásra is találhatunk megoldást.

Az MIT Technology Review-nak adott interjúban elmondta, hogy a CRISPR segíthet mikrobiális közösségeket a vízben és a talajban lévő szénhez való hozzáférésben.

crispr.jpg

A futurisztikus gondolat, ha megvalósul, nagyon komoly hatással lehet a jövőben, de még (a 2020-as Nobel-díjas) Doudna szerint is sok idő telhet el addig.

„Sokan foglalkoznak a CRISPR klinikai, orvosi felhasználásával. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a következő évtizedben, amikor a technológia globális, illetve a hétköznapjainkra gyakorolt hatásán gondolkozunk, eszünkbe jutnak majd a mezőgazdasági alkalmazások, sőt, potenciálisan, az éghajlatváltozásra is komolyabb hatással lehet” – nyilatkozta.

crispr0.jpg

Az ötlet: növények olyan szintű „feljavítása”, hogy legalább néhány évig környezetükből felszívják a széndioxidot. Egyesek már kísérleteznek is gyökérrendszerek felerősítésével, és a széndioxid tárolásáért felelős védőburok fejlesztésével. Ugyanezek az eljárások élőlényeknek is segíthetnek több széndioxidot tárolni.

A CRISPR azonban nemcsak a több széndioxid tárolásában segíthet növényeken, hanem lehetővé is teheti számukra, hogy jobban ellenálljanak az egyre fenyegetőbb, a jövőre előbb-utóbb komoly diszruptív hatást kifejtő éghajlatváltozásnak.

A Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói például a rizs genetikáján akarnak módosítani, hogy a földkerekség egyik legfontosabb kalóriaforrása jobban ellenálljon a szárazságnak. A kutatásban a Doudna által alapított Innovatív Genomika Intézet is részt vesz. Egyelőre azonban nagyon korai szakaszban járnak. Először meg kell érteniük, hogy a különböző alkotóelemek hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

A CRISPR eddig is bizonyította sokoldalúságát, és a tudósokat ugyan főként az orvosi alkalmazások lelkesítik, a globális élelmiszerláncra és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása viszont minden másnál fontosabb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4217818277
süti beállítások módosítása