Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Munkahelyi kockázatokat ismer fel egy okos rendszer

2022. május 27. - ferenck

A mesterséges intelligencia hatékonyabbá, emberibbé tehet hagyományos iparágakat.

Az Amazon által támogatott Modjoul fizikai munkát végző személyek biztonsági kockázatait elemző rendszert fejlesztett. Az övre helyezett eszköz viselője viselkedését és a környezetet figyeli. Az adatokat külső szoftver elemzi, és úgy irányítja a kütyüt, hogy visszajelzéseket adjon. Az eredményeket a szakértők szoftveres műszerfalon látják.

Az eszköz hat szenzorral, valós időben figyeli a felhasználó testtartását, mozgását, a helyszínt, a környezeti zajokat, világítást, hőmérsékletet és a levegő minőségét.

workspace.jpg

A számítási felhőben lévő gépitanulás-modellek minden egyes felhasználót pontoznak. Például, ha nehéz tárgyat hátizmaink segítségével emelünk fel, kevesebb pontszám jár érte, mintha a lábizmainkat használnánk.

Magas pontszám esetén, a rendszer visszajelez, tapintásra emlékeztető rezgést küld, ami kockázatos mozdulatra figyelmeztet. A szakértőknek jelezheti a veszélyt, például, ha nincs mozgás, ha romlik a levegő minősége stb.

Az övet rádiófrekvenciás azonosítóval (RFID) szerelték fel. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszer figyelje a helyszínt, és ha az adott dolgozó nem viseli az övet ott, ahol kötelező, vagy ha az öv kikerült a munkahelyről, szintén figyelmeztető jelzést küld.

Mindenki jól jár vele, mert a dolgozó megóvása neki és alkalmazójának is az érdeke. A folyamatos megfigyelés ugyanakkor személyiségi jogi aggályokat is felvethet, vagy az a kockázat is fennáll, hogy a munkáltató a végletekig igyekszik optimalizálni a dolgozó teljesítményét.

A Modjoul mellett az Amazon Ipari Innovációs Alap további négy céget támogatott. Közös bennük, hogy mesterségesintelligencia-alapú termékeket fejlesztenek. A kaliforniai Vimaan például készletek valósidejű nyomon követésére alkalmas rendszeren dolgozik. Az izraeli BionicHIVE raktárpolcokon lévő termékeket kamerákkal és más szenzorokkal figyelő robotokat épít.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7817840323
süti beállítások módosítása