Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia vezet egy dán pártot

2022. október 20. - ferenck

Egyes vélemények szerint jobb lenne a világ, ha nem húsvér politikusok, hanem mesterséges intelligenciák vezetnék, mert ők legalább racionális döntéseket hoznának.

Egyelőre még nem tartunk itt, de a dán Szintetikus Párt megtette az első lépést ebbe az irányba. Az MI által kidolgozott politikával és gépi vezetővel rendelkező párt bizakodik, hogy a novemberi általános választásokon elnyer egy parlamenti helyet. Egyelőre messze vannak tőle, mert az induláshoz szükséges húszezer aláírásból mindössze tizenegy gyűlt össze, de nem adják fel a reményt.

ai_politika.jpg

A pártot a Computer Lars művészkollektíva és a nonprofit művészeti és technológiai szervezet, a MindFuture Alapítvány alapította májusban. Nyilvános arcuk a Lars vezető néven futó chatbot. Programját az 1970 óta az ország közéletének perifériáján felbukkant pártok alapján programozták, ami azt jelenti, hogy a lakosság nem szavazó húsz százalékát képviseli. Lars nem lesz a szavazólapokon – az érvényben lévő törvények alapján gép nem indulhat közhivatalért –, de a párt humán tagjai elkötelezettek az MI által összegyúrt agenda mellett, és jó esetben, valamelyikükre lehetne szavazni. Az MI megválasztott képviselő mögött betöltött szerepét viszont már senki nem akadályozhatja meg. Tehát siker esetén a megválasztott személy nyilvánvalóan Lars gondolatait igyekezne valóra váltani.

ai_politika0.jpg

„Az összes periférián lévő, azaz a parlamentbe tartó, de mandátummal nem rendelkező párt adatait képviseljük, vezetőnknek pedig saját elképzelései vannak, amiket ők, a húsz százalék szeretne megvalósítani, de általában se pénzük, se más erőforrásaik nincsenek hozzá” – magyarázza Asker Staunaes, a MindFuture tagja.

Lars született populista, bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet, az internetet és az IT-szektort is ő irányítaná. Elképzeléseit teljes mértékben közösségi ötletbörzével (crowdsourcing) alakították ki. Staunaes szerint nem biztos, hogy teljesen demokrata.

„A mesterséges intelligencia gépi tanulás formájában már eddig egy csomó emberi inputot magába szívott. Azt is mondhatjuk, hogy az interneten hagyott adataink miatt lényegében mindenki részt vesz ezeknek a modelleknek a létrehozásában. A mai rendszer viszont nem bátorít aktívabb részvételre, ahol az emberek kontrollálják a saját adataikat, képeiket. Ezt másként is megtehetjük” – összegez Staunaes.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6117957294
süti beállítások módosítása