Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Félnek a zenészek és a lemezkiadók a mesterséges intelligenciától

2022. október 28. - ferenck

A képzőművészethez, videóhoz és az irodalomhoz hasonlóan, a zenében is megjelentek a mesterséges intelligenciát használó kreatív technológiák. A magát streamelőknek, filmeseknek és alkalmazásfejlesztőknek ajánló Mubert AI app – a többi területről ismert mintát követve – szöveges inputokat alakít át hangkompozíciókká. Egyszerű kezelni, és a felhasználónak – a fejlesztők szerint legalábbis – nem kell tartania a jogdíjak miatti vitákról.

Számítógép által generált zene régóta létezik, és mesterséges intelligenciát sem tegnap kezdtek el alkalmazni a zeneszerzésben. Az MI-muzsikák minősége változatos, akadnak közöttük olyanok, amelyekről elhisszük, hogy ember munkái, nagy részük viszont földönkívüli összevisszaság, vagy bugyuta melódiafüzér.

ai_music.jpg

Mubert AI a legismertebb újgenerációs zenegenerátor. Ezek az alkalmazások mások mint elődeik – kevésbé integrálják bele őket a zenekészítési folyamatba, hanem inkább a zenészeket próbálják a korábbiaknál kreatívabb módon helyettesíteni, plusz fizetni sem kell nekik.

A Mubert AI olyan zenéket komponál, amilyeneket, mondjuk, a liftben hallunk. Négyezernél több alkotó több mint egymillió hangmintáján tanították. Egy számhoz a felhasználó stílust és hangulatállapotot választ ki, amire az MI előáll a teljesen sablonos háttérzenével.

ai_music0.jpg

A Google Audio LM-je sokkal kifinomultabb, a nagyvállalat folyamatosan tökéletesíti a vers- és az énekmintákat. A felhasználó megad neki egy vagy több audióklipet, például egy zongorafutam néhány hangjegyét, és a gép ott folytatja, ahol abbahagytuk.

Míg a Mubert AI valamit fizet az appnak hangmintát készítő zenészeknek, addig a Google alkalmazása nem állít ilyet magáról.

A rettegett RIAA, az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége mindenesetre aggódik a mesterségesen intelligens zenegyártók miatt. Elvehetik a művészek megélhetését, a pénztárcájukat és a jogdíjaikat is komolyan veszélyeztetik. A szövetség nyilatkozatban el is ítélte az ilyen jellegű online szolgáltatásokat kínáló MI-ket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6417962326
süti beállítások módosítása