Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világ legintelligensebb irodaháza

2022. december 01. - ferenck

A távmunka terjedésével a munkahelyek fizikai tere is változik, és közben egyre több munkaadó próbálja például ingyenes étkezéssel, rugalmas munkaidővel és csúcstechnológiás megoldásokkal „helyben tartani” alkalmazottait.

Az intelligens épületek és városok koncepció nem új, gőzerővel dolgoznak a megvalósításán. A következő lépést egy szingapúri irodaház, az ötvenhektáros Punggol digitális negyedben álló JTC Summit vetíti előre.

szingapur.jpg

A harmincegy emeletes épület kívülről úgy néz ki, mint bármelyik más modern irodaház a világon. A „felszín alatt” viszont hálózatba rendezett hatvanezer szenzor működteti, s teszi majdnem élő organizmussá.

A városállam kormányának fejlesztési ága, a Govtech új keretet dolgozott ki az okos energiagazdálkodástól az épületműködtetésig, robotszolgáltatásokig, mindenféle technológiák egyetlen – middleware-ként funkcionáló – platformon (Open Digital Platform, OPD) való kezelésére. Maga az épület a Smart District OS-en (operációs rendszeren) keresztül kapcsolódik a platformhoz.(Az ODP és a Smart District OS a tervek szerint 2025-re Punggolban mindenhol működni fog, első körben 28 ezer új állást teremtve, ami csak a kezdet.)

szingapur1.jpg

A JTC Summit tulajdonosai az épület digitális ikrével, virtuális világbeli másolatával dolgoznak együtt, az teszi lehetővé a világítás optimalizálásától a hatékonyság növeléséig, mindenféle döntések meghozását. Az oprendszer minden összekapcsolt részt folyamatosan monitoroz, így a legapróbb részleteket is tudja a bejáratokról, liftekről, meghibásodásokról, hogy mikor mire kell alaposan figyelni.

A mozgások valósidőben a helyszínről és messziről is láthatók, a bejárat például távirányítva nyitható ki, ha megérkezett az ételfutár, a lift pedig éjszakára – energiatakarékossági céllal – leállítható. Ha a CCTC rendszer túlzsúfoltnak tart egy tárgyalót, vagy a külső hőmérséklet emelkedik, a rendszer automatikusan növel a légkondicionáláson. A mélygarázsban elektromosautó-töltők sorakoznak, és ha a kamerák füstöt érzékelnek, akkor azonnal automatikusan leáll a töltés.

Az épületben megnyerő külsejű robotok is dolgoznak: csomagokat visznek rendeltetési helyükre, karbantartásra figyelmeztető jeleket továbbítanak, vagy egyszerűen csak járőröznek, hátha valami rendelleneset találnak valahol. Az ő tevékenységük is valósidőben figyelhető.

A rendszer tevékenysége túlmutat az irodaházon: az adatokat kormányzati ügynökségekkel megosztva, repülőgépek érkezésére, a kikötőben dekkoló hajók állapotára vonatkozó, a biztonsági szerveknek fontos adatokat is gyűjthet. Figyeli a vízszintet, áradásokat, gyanús szennyeződéseket. Az infók alapján változatos szimulációkat futtathatnak le, és dönthetnek közlekedési változtatásokról, vagy hogy hova érdemes majdani buszmegállókat árnyékoló fákat ültetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr317989680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása