Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Újratervezi önvezető autóját az Apple

2022. december 20. - ferenck

Nyílt utakon egyelőre csak néhány teljesen önvezető autó közlekedik: kínai és amerikai robottaxik.

Az utóbbi pát évben az iparágnak komoly problémákkal kellett szembenéznie. A Ford leállította a Volkswagennel közös Argo projektet, a Tesla állítólagos teljes egészében önvezető járgányába pedig, mint kiderült, mégiscsak kell ember. A további fejlesztésekhez folyamatosan figyelembe kell venni, hogy ezeknek az autóknak, legyen havazás, vagy útépítés, mindig és minden körülmények között biztonságosan kell közlekedniük.

Az Apple 2025-re tervezte a Titan kódnevű önvezető jármű bevezetését, idén viszont rájöttek, hogy kicsúsztak a határidőből, és az autonóm funkciókat is át kell értékelniük.

apple.jpg

Az új ütemezés alapján a prototípus 2024-re készül el, a tesztekre 2025-ben kerül sor, míg a nagy bemutató 2026-ban lesz. A megcélzott százezer dolláros bevezető ár húszezerrel kevesebb, mint az eredetileg tervezett.

A nagyvállalat jelenleg több amerikai szövetségi államban, Lexus SUV-okon teszteli a Titan félautomata rendszerét.

Azaz, az Apple újratervezi a közel egy évtizede fejlesztésben lévő autonóm autót. Eredetileg úgy képzelték el, hogy minden körülmény között teljesen automata lesz, a mostani tervek szerint viszont – valamilyen szinten – humán vezető is működtetheti.

Az első tervekben az utastér összes ülése a középpont felé nézett, a járműben nem lett volna kormánykerék, gázpedál. A mostaniakban viszont már az emberi irányítás is megvalósítható.

A jármű autópályákon autonóm módban fog közlekedni, miközben a vezető például filmet nézhet, videojátékkal szórakozhat. A rendszer figyelmezteti, ha manuális irányításra van szükség, mert mondjuk, pocsék az útminőség, vagy rossz idő van.

Az önműködő rendszer lidar-, radar- és kameraadatokat használva navigál. A Denali nevű fedélzeti processzor hajt végre egyes feladatokat, míg a többit az Amazon Webszolgáltatások kezeli a számítási felhőben. Sürgősségi esetekben távoli operátorok vehetik át az önvezető autó irányítását.

A teljesen önvezető autók kereskedelmi forgalmazása látványos, de az időben egyre tolódó cél. Az Apple a biztonság kedvéért meghozott döntése arra enged következtetni, hogy a belátható jövőben (majdnem) mindig lesz humán vezető a járműben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4918004826
süti beállítások módosítása