Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotporszívók által rögzített személyes képek szivárogtak ki online

2023. január 03. - ferenck

Robotporszívónk nemcsak figyel minket, hanem időnként képeket rögzít rólunk, és a személyes pillanatainkat megörökített fotók akár az online nyilvánosságba is eljuthatnak. Legalábbis az iRobot hihetetlenül népszerű, legendás Roomba gépének J7 (speciális) változatával ez történt.

2020-ban venezuelai alkalmi dolgozók online beszélgető fórumokon tettek közzé földközeli kameraszögből felvett, a rajtuk látható személyek intim pillanatait (az egyik hölgyet mellékhelyiségben) megörökítő fényképeket.

roomba_1.jpg

A képek felvétel után az audió és vizuális anyagokat világszerte felcímkéző személyeket alkalmazó Scale AI startuphoz kerültek. A címkéket és az anyagokat mesterséges intelligenciák gyakoroltatására használják. A szivárogtatók is ezt az alkalmi munkát végezték, és közben megszegték előzetesen aláírt titoktartási kötelezettségüket.

Ilyen anyagokat az internethez kapcsolódó berendezések, háztartási eszközök egyébként rendszeresen rögzítenek, majd a számítási felhőbe továbbítanak. Az adatrögzítés célja elvileg az, hogy a fejlesztők a továbbiakban javíthassanak a rendszereken. Az ottani tárolás és hozzáférés viszont nagyon szigorúan kontrollált.

roomba0_1.jpg

Az Amazon által 1,7 milliárd dollárért pont most „felvásárlásban lévő” iRobot a világ elsőszámú robot-porszívó értékesítője elismerte, hogy a 2020-os képeket Roomba készítette.

Az iRobot elmondta, hogy a szóban forgó porszívók hardverét és szoftverét is módosították, a gépeket fizetett gyűjtőknek és alkalmazottaknak adták, nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A porszívó jelezte, ha felvétel volt folyamatban, a tulajdonosok pedig Roomba további tökéletesítésére elküldték az anyagokat a gyártóhoz. Természetesen csak azokat, amelyeket el akartak küldeni.

Tehát a fejlesztő azt gondolja, hogy a nyilvánosságra került anyagok alanyai hozzájárultak Roomba általi megfigyelésükhöz. A beleegyezési nyilatkozatot, és a fizetett gyűjtők, alkalmazottak nevét viszont nem árulta el.

Sajnos elképzelhető, hogy a szóban forgó képek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert az internethez kapcsolódó háztartási berendezéseink rengeteg személyes adatot gyűjtenek rólunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718012250
süti beállítások módosítása