Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Google hivatalosan bejelentette Bardot, a ChatGPT vetélytársát

2023. február 10. - ferenck

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója február hatodikai blogposztban jelentette be a cég lekérdezéseket megválaszoló, csevegésben részt vevő kísérleti beszélgető mesterségesintelligencia-szolgáltatását. A Bard nevű szoftvert most „megbízható tesztelők” csoportja használja, pár héten belül szélesebb körben is hozzáférhető lesz.

Egyelőre nem tudni, mire képes, de valószínűleg elvileg ugyanannyian használhatják majd, mint az OpenAI ChatGPT-jét. Képernyőkép alapján praktikus kérdéseket tehetünk fel neki, például hogyan készítsük el megadott alapanyagokból a reggelit.

bard0.jpg

Pichai szerint Bard segít a kreativitás kibontakoztatásában, kíváncsiságunkat növeli, gyerekek számára is érthetően magyaráz el tudományos felfedezéseket, vagy azt, hogy kik jelenleg a világ legjobb támadó focistái. Hozzájárul képességeink továbbfejlesztéséhez.

Az információkat a webről szedi össze, azok alapján ad „naprakész, kiváló minőségű” válaszokat, ami azt sugallja, hogy néhány napos, még friss eseményekről is tájékoztat. ChatGPT számára ez (egyelőre) problémát jelent.

bard.jpg

A Google gyors lépése reakció is a nyilvánosan hozzáférhető automatizált szöveggeneráló OpenAI chatbot – és a mögötte álló Microsoft – akár az internetes keresés jövőjét is befolyásoló, óriási sikerére.

A többi techóriáshoz hasonlóan, a Google szintén tart a nagy nyelvmodellek (LLM) esetleges – és jól dokumentált – káros megnyilvánulásaitól, például hamis információk terjesztésétől vagy a gyűlöletbeszédtől. Bard nyilvánossá tétele irányváltás lehet, bár Pichai hangsúlyozza: a külsős visszajelzésekkel és a belső tesztekkel mindent megtesznek a chatbot által közöltek magas minőségi, biztonsági szintjéért, megalapozottságukért és a tartalom valódiságáért. Ezek ellenére persze többé-kevésbé garantálható, hogy a chatbot fog hibázni, lesznek ordító tévedései.

A nagyvállalat évek óta hangsúlyozza, hogy az MI-t beépíti termékeibe, a keresésbe is. A mesterséges intelligencia egyre több keresési eredményt foglal össze könnyen emészthető formában, több perspektívából nézve ahelyett, hogy a felhasználót hagyná rákattintani a forrásokra. Ezek a funkciók a jövőben egyre fontosabbak lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8618043612
süti beállítások módosítása