Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az OpenAI bemutatta a képekkel is elboldoguló GPT-4-t

2023. március 20. - ferenck

Egyesek szerint a mesterséges intelligencia aranykorát éljük, ami talán túlzás, mert még sokkal fényesebb jövő jöhet, az viszont valószínű, hogy a ChatGPT-vel beindult trend, a nyelvmodell-mánia folytatódik. Az OpenAI március 14-én ugyanis bemutatta a GPT-sorozat elődeit szövegértésben, a megadott stílushoz való alkalmazkodásban mindenképpen felülmúló legújabb, negyedik változatát.

Szöveges input/outputhoz a ChatGPT Pluson keresztül, havi húsz dollárért férhetünk hozzá, hamarosan képi output – képet nem generál, csak leírja azt –, API (alkalmazásprogramozói felület) is lesz, a várólistára már most feliratkozhatunk.

gpt.jpg

Az OpenAI biztonsági és versenyszempontokra hivatkozva nem oszt meg sok részletet. A korábbi GPT-modellekhez hasonlóan, az új is transzformer-architektúrán alapul, nyilvános és magán adatsorokon úgy tanították, hogy előrejelezze a következő tokent (kb. négy karaktert, háromnegyed szót). Emberi visszajelzésekkel, szerkesztett promptokkal, megerősítéses tanulással finomhangolták.

Az egy beszélgetésben kezelt harminckétezer token egy nagyságrenddel nagyobb, mint a ChatGPT által kezeltek száma, tehát a többi nagy nyelvmodellnél hosszabb szövegekkel tud dolgozni. Nagy újdonsága, hogy képeket (köztük szövegoldalakat, fényképeket, diagramokat és képernyőképeket) is elfogad inputként.

A rendszerüzenet szintén újfajta input, ez utasítja a következő interakció során használt stílusra, tónusra, mondjuk, bőbeszédűségre, például, hogy úgy válaszoljon, mint Szókratész. GPT-4 új keretrendszert, az OpenAI Evals-t is kínál benchmarkok (mércék) létrehozására, futtatásukra.

Eddig már több mesterségesintelligencia-referenciaértéket és embereknek készült tesztek szimulált változatait teljesítette, utóbbiakon nyolcvan és száz százalék közötti eredményeket ért el. Többválaszos kérdésekben, józanész-következtetésben, Python kódolásban és sok más területen jobbnak bizonyult a legfejlettebb MI-knél.

Egyelőre még mindig kitalál „tényeket”, időnként tévesen következtet, néha elfogult, és úgy tűnik, nincs tisztában a 2021 szeptembere, a képzési korpusz elkészülte után történtekkel. Az OpenAI szerint azonban a modell már kész a kereskedelmi forgalmazásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5218074868
süti beállítások módosítása