Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pieter Thiel halála után lefagyasztatja a testét

2023. május 16. - ferenck

A Szilícium-völgy egyik legismertebb milliárdos techvállalkozója, a PayPal és a Palantir társalapítója, Pieter Thiel a korábbi Twitter-alkalmazott Bari Weiss podcastjében közölte, hogy halála után, „biztos, ami biztos”, lefagyasztatja a testét. A köztudottan halálellenes aktivista hozzátette: ez inkább ideológiai állásfoglalás.

„Nem feltétlenül számítok arra, hogy működni is fog, viszont olyan dologról van szó, amit meg kell próbálnunk” – magyarázza.

pieter_thiel.jpg

De miről is van szó?

A halhatatlanság vágya legalább a Gilgames-eposz óta kísérti az emberiséget, a 20. és a 21. század gyorsan fejlődő technológiáira folyamatosan és legadekvátabban reflektáló filozófiai-futurológiai irányzat, a transzhumanizmus egyik alapvetése szintén a halál megkérdőjelezése. A transzhumanista evolúció alaptételei közé tartozik, hogy az emberi állapot nem a fejlődés vége, és eljutottunk abba a korba, amikor magunk szabhatjuk meg biológiai és mentális fejlődésünk irányát. Sőt, idővel akár halhatatlanokká is válhatunk, vagy, ha akarjuk – és teszünk érte –, fel is támadhatunk, mert egyes technikákkal (legalábbis elméletileg, és majd valamikor a bizonytalan jövőben) a holtak is feltámaszthatók lesznek.

Thiel az egyik „halhatatlanság-technológiára”, a kriogenikára, más néven kriosztázisra utalt. Lényege, hogy ha a halál után kellő időben a klinikailag és a törvény által is halottnak nyilvánított elhunyt testét (esetleg csak az agyát, fejét) mínusz 196 Celsius-fokú (mínusz 320,8 Fahrenheit) folyékony nitrogénben, esetleg héliumban mélyhűtéssel tárolják, akkor az a technológiai, leginkább nanotechnológiai fejlődés függvényében, előbb-utóbb életre kelthető. Legalábbis az elmélet szerint, mert ma még nincs és nem is körvonalazódik olyan nanotechnológiai folyamat, amellyel ez megvalósítható lenne. (Maga a kriobiológia az „alacsony hőmérsékletű biológia.”)

pieter_thiel0.jpg

Thiel a leghíresebb ezirányú létesítményre az 1972 óta működő, ellentmondásos megítélésű Scottsdale-i (Arizona) Alcorra gondol (ahol jelenleg 205 személy nyugszik kriosztázisban), halála után ott kívánja lehűtetni magát.

A milliárdos terve nem meglepő. mert hosszú évek óta a halhatatlansági törekvések egyik élharcosa. Több ezt célzó vállalkozásba fektetett kisebb-nagyobb összegeket, 2014-ben pedig azzal gyanúsították, hogy az egyik cég fiatal donoroktól származó vérátömlesztéssel foglalkozik.

„Az emberek választhatnak: elfogadják, tagadják a halált, vagy harcolnak ellene. Szerintem társadalmunkat az elfogadók és a tagadók uralják, én viszont inkább harcolok ellene. Vagy le kell győznünk, vagy meg kell bizonyosodnunk arról, hogy miért lehetetlen legyőzni” – magyarázza.

A tudomány jelenlegi állása szerint a biológia a válasz, a kriogenikát pedig általában áltudománynak tartják. Egy másik techmilliárdos, Thiel barátja, Elon Musk szerint a halál azért fontos, mert ha halhatatlanok lennénk, a társadalom nem változna, az új ötleteket nem koronázná siker.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9918121272
süti beállítások módosítása