Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia egyik valós hosszútávú veszélye

2023. június 19. - ferenck

Az MI potenciális veszélyei, az emberiséget kipusztító gépek, a világvége az utóbbi hónapok közbeszédének slágertémája, de a kevésbé végromlás-szerű, viszont azzal ellentétben, aktuális és reális fenyegetést jelentő elfogultság, részrehajlás is sok, a végítéletnél magasabb szakmai szintű vita tárgya.

Andrew Ng, a gépi tanulás egyik legismertebb szaktekintélye az apokalipszisnél reálisabb és elképzelhetőbb hosszútávú veszélyre figyelmeztet. Nem szereti a hipotetikus forgatókönyveket, mert a reális problémákról vonják el a figyelmet, de mégis belemegy egybe, mégpedig azért, mert szinte senki nem foglalkozik az MI ezen aspektusával.

andrew_ng.jpg

Az MI minden bizonnyal olcsóbb lesz, jobban végzi el ugyanazt a feladatot, mint a humán munkaerő jelentős része, akik így többé már nem állítanak elő gazdasági értéket. A folyamat az emberi jogok csökkenéséhez vezethet.

Ma is megfigyelhető egyes országokban, hogy sokan kevéssel járulnak hozzá a gazdasághoz, és az alapvető emberi jogokban (szólásszabadság, oktatáshoz való jog, magánélet védelme, mentesség a hatósági zaklatásoktól) is alig van részük. Természetes erőforrásokban, például olajban dúskáló több állam kevésbé demokratikus, mint a kevesebb erőforrással rendelkezők, hasonló súlyú országok.

Képzeljük el, hogy az állam vezetője külföldi vállalatokkal termelteti ki a legfontosabb nyersanyagokat, értékesíti azokat, és a befolyó anyagiakból a hatalmát fenntartó erőszakszervezeteket működteti. A lakosság zöme szinte semmiféle gazdasági értéket nem generál, a vezetőnek pedig nem áll érdekében az oktatásukkal, biztonságukkal és a jogaikkal foglalkozni.

Ha az MI pár évtized alatt eljut arra a szintre, hogy a lakosság jelentős része miatta nem termel gazdasági értéket, a demokráciákban is csorbulhatnak az emberi jogok – különösen akkor, ha kevesen férnek hozzá az MI-hez, a technológiai hatalom szűk csoporton belül koncentrálódik.

A nagy nyelvmodellek munkára való hatását feltáró elemzésekből kiderül, hogy a ChatGPT miatt állásukat vesztő személyek gyorsan találnak másikat. Az MI viszont olyan gyorsan fejlődik, hogy ez nem lesz mindig így, mert az átképzés és az új munkahelyek teremtésének tempója nem tartja a lépést a technológiáéval.

Az átlagjövedelmek emelkedése hosszú ideje nem követi a munka termelékenységének növekedését. Ha az MI egy szűk elit kezében marad, a folyamat felgyorsul, és drámai helyzetet idézhet elő.

Tömegek tekintenek büszkén a munkájukra, mert látják az értelmét, és tudják: gazdasági értéket teremtenek vele. A felvázolt forgatókönyv megvalósulása esetén, ugyanezen személyek nagy része a termelésben már nem tölt be számottevő szerepet, és úgy érzik, nem fontosak többé.

Hogyan előzhetjük meg ezt?

Ng javaslata az MI-hez való hozzáférés demokratizálása. Két egymáshoz kapcsolódó mód van rá: a technológia árának csökkentése, valamint a lehető legtöbb embernek meg kell tanítani az MI használatát, meg kell érteniük, miről van szó. Ha megtörténik, nagyobb eséllyel állítanak elő értéket, és a technológia pozitívabb jövőbe vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr818148202
süti beállítások módosítása