Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Érintés nélkül is meg tudunk mozgatni virtuális tárgyakat

2018. január 24. - ferenck

Az újonnan fejlesztett elektronikus bőr vagy egyszerűen csak e-bőr technológia forradalmasíthatja a virtuális valóságot (VR). A magunkon viselhető (wearable) puha és hajlítható megoldással a felhasználó csak a virtuális valóságban létező, azaz húsvér világunkban nem-létező objektumokat képes mozgatni, manipulálni.

A kézen lévő e-bőr lényegében egy vékony film, amely interakcióba lép a közeli mágnessel. A feszültség mértéke attól függ, milyen szögben van a „bőr”, és annak megfelelően változik.

eskin.jpg

A hozzá fejlesztett szoftverrel minden egyes szög kontrollálható, irányítható, és lehetővé válik, hogy a felhasználó kézmozgása jelölje ki a speciális parancsokat, például kikapcsolhatunk virtuális villanykapcsolókat, vagy gépelhetünk szintén virtuális billentyűzeten. Az eredmény mindkét esetben egyértelmű.

A németországi Helmholtz-Zentrum-Dresden-Rossendorf kutatói nem a jelenlegi virtuálisvalóság-technológiák helyettesítésére találták ki az e-bőrt. Valószínűbb, hogy más VR-kompatibilis technológiákkal kombinálva szeretnének organikusabb és interaktívabb élményt elérni vele. Talán az ergonómiára is gondoltak, mert a virtuális valósággal, a headsetekkel kapcsolatban annak hiánya az egyik legfőbb kifogás.

eskin0.jpg

A mai VR-eszközök kamerákkal detektálják és követik a mozgást. A megoldás idővel javulhat, a módszer felbontása viszont nem elég nagy az ujjak finom mozgásának és más nüánsznyi gesztusoknak az észlelésére. Az e-bőrrel nemcsak ezek a mozgások detektálhatók, hanem a virtuális környezettel is folytathatók interakciók, manipulálható a közeg.

Az e-bőr játékoktól az oktatásig, a VR számos területén alkalmazható. Túl a VR-en, a kiterjesztett valóság (AR) lehetőségeit szintén drasztikusan növelheti. Az AR jóvoltából valós környezetben láthatunk fizikailag ott jelen nem lévő objektumokat, és e-bőrrel interakcióba is léphetünk majd velük.

A technológia a puha robotikában (soft robotics) és az egészségügyben szintén hasznosítható. Képzeljük el, hogy műkart e-bőrrel egészítenek ki, vagy eleve beleintegrálják. De veszélyes helyzetekben, magas kockázattal járó munkakörökben, például robbanóanyag hatástalanításánál stb. is ésszerű közvetlen fizikai interakció nélkül, virtuális gombokkal, utasításokkal elindítani tevékenységeket.

Az e-bőrhöz ma még hűtőszekrény-mágnes méretű mágneses mezőket használnak, de kísérleteznek kisebbekkel is. Ha sikerül, a technológiát kifinomultabb gesztusokkal vezérelhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1113597279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása