Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyógyít az elektronikus bőr

2018. március 06. - ferenck

A szervezetet a külvilágtól elhatároló emberi bőr egyszerre változatos ingereket kezelő érzékeny, illetve karcolásokat, vágásokat elviselő robusztus testrész, legnagyobb méretű szervünk. Fontos tulajdonsága még, hogy viszonylag hamar gyógyul.

A 2000-es évektől vállalatoknál és egyetemi kutatóműhelyekben a természetes szerv teljes működését vagy csak egyes funkcióit utánzó elektronikus bőröket (e-bőrt) fejlesztenek elsősorban egészségügyi és robotikai alkalmazásokra.

ebor.jpg

A Boulderi Colorado Egyetemen (UCB) új típussal kísérleteznek. A rövid ideig működő korábbi e-bőrökkel ellentétben, ez az eszköz nyúlékonyabbnak és tartósabbnak is ígérkezik.

„A biológiai bőrnek az óhajtott funkciókkal rendelkező elektronikus bőrrel történő utánzása volt a cél” – nyilatkozta Wei Zhang, a fejlesztést bemutató tanulmány egyik szerzője.

E-bőrük speciális anyagból, poliminből készült, amelynek előnyös vegyi tulajdonságai miatt a szerkezet szobahőmérsékleten is újrahasznosítható és öngyógyító.

ebor0.jpg

A kutatók üzleti és környezeti szempontból egyaránt ígéretesnek tartják.

Elsősorban azért látják így, mert különféle elektronikus eszközökhöz kapcsolódó szenzoraival javíthat a természetes bőrön. Beágyazott érzékelőkkel a magunkon viselhető (wearable) okos készülékekhez, kütyükhöz hasonlóan működhet.

Zhang és kollégái mesterségesintelligencia-szakértőkkel és biomedikális specialistákkal akarják folytatni a munkát, a korábbiakhoz képest bővíteni az új elektronikus bőr alkalmazási lehetőségeit.

A művégtagok, protézisek lehet az egyik hasznosulási terület. A mesterséges kezeket és lábakat érzékeny és robusztus tapintással egészítenék ki, hogy az e-bőr gyógyító funkcióját még jobban ki tudják használni.

A robotikában szintén hasznosíthatják. Képzeljük el, hogy robot babysittert alkalmazunk, és az elektronikus bőrt a gép ujjaira szereljük, amivel érzékeli a csecsemő által kifejtett nyomást.

Nyomást, hőmérsékletet, nedvességet, levegőáramlást mérő szenzorai miatt ez az e-bőr valóban hasonlít az igazira.

Zhang szerint egyes szempontokból jobb is.           

„Egyértelműen erősebb az emberi bőrnél” – állítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7213680836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása