Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A jövő számítási felhője?

2018. április 06. - ferenck

A számítási felhő néhány év alatt megváltoztatta életünket, miközben természetesen a piaca is dinamikusan fejlődik. Becslések alapján 2018 végéig a nemzetközi vállalatok több mint fele használni fog ilyen típusú szolgáltatásokat.

A felhőszámításokat lényegében a három nagy, az Amazon, a Google és a Microsoft uralja. Anyagi és technikai lehetőségeik miatt csak ők tudták diktálni a növekedés tempóját, megfelelően méretezni a szolgáltatásokat, és a jelenlegi számítási kapacitásoknak megfelelő masszív adatközpontokat kiépíteni.

cloud.jpg

A központosításnak azonban megvannak a hátulütői. Egyrészt mivel a három óriáscéggel nem tartható a lépés, szinte kizárólag ők uralják a piacot. Másrészt szolgáltatásaikat kicsit aránytalanul méretezték, az Amazon Web Services például csak 18 földrajzi térségre osztotta fel teljes globális felhő-infrastruktúráját. Ha az adatnak utaznia kell a feldolgozáshoz, a szolgáltatás pontatlanabb, elkerülhetetlenek a késések, és áramkimaradások is okozhatnak leállást.

Eljött az új modellek, például a San Francisco székhelyű Overlock Labs Akash Hálózatának ideje. A startup világszerte olcsóbb, hatékonyabb és könnyebben hozzáférhető felhőszolgáltatást ígér.

cloud0.jpg

Meglévő forrásokat hasznosítanak, a három naggyal versengő (egyetlen) masszív szerverfarm építése helyett vállalatok kihasználatlan szervereit és saját üzemeltetésű, illetve áthelyezett adatközpontokat integrálnak össze virtuális felhővé. Adalékként: a világ számítási kapacitásainak nagy része, (egyes statisztikák szerint) 85 százaléka kihasználatlan…

A decentralizált modellben kisebbek a távolságok és a késedelem, az áramkimaradások könnyebben kezelhetők, nem okoznak hosszabb leállásokat. A hálózat azért képes másodperceken belül automatikusan újra elosztani a munkaterhelést, mert az adatok azonnal elérhetők közeli szervereken.

Az új hálózattal lényegesen olcsóbb a felhőhasználat, ami különösen alkalmazásfejlesztéseknél vagy gépi tanuláshoz kötött alkalmazásoknál, például rengeteg adatfeldolgozással járó ajánlórendszereknél előnyös. Az algoritmusokhoz nélkülözhetetlen adatfeldolgozás ma ugyanis bérbe adott felhőhelyeken, nagyon drágán történik. Az Overlock tesztjeiből kiderült, hogy a gépi tanulással járó folyamatok költségei kétharmaddal csökkenthetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6213809058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása