Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Apple Watch átírja az orvosi műszerekről kialakult képet

2018. szeptember 19. - ferenck

Az Apple szokásos szeptemberi termékbemutatóján megtudtuk, hogy az iPhone egy kicsit jobb, az iPad eleme pedig tartósabb lesz. A tavaly őszi eseményt, az iPhone X debütálása fémjelezte, amelyhez fogható léptékű újítást idén egy terület kivételével nem ismerhettünk meg.

A bemutató igazi nóvuma az Apple Watch Series 4 volt. A magunkon viselhető (wearable) technológiákra évek óta hatalmas médiafigyelem irányul, és jelenleg az Apple órája e kütyük zászlóshajója.

applewatch.jpg

A 399 dollárba kerülő új darabot egy egészségügyi alkalmazás, beépített szívritmus-mérő, a világ első kézi, folyamatosan rajtunk hordható elektrokardiogramja (EKG) teszi abszolút egyedivé – és úttörő eszközzé. Radikálisan újradefiniálhatja a fogyasztói egészségügyi eszközökről kialakult általános képet.

Természetesen nem helyettesíti az orvosi vizitet, de idejében (vagy idő előtt) tudatosítja viselőjében, hogy menjen el háziorvosához.

Egészségügyi szervezetek felmérése alapján az Egyesült Államokban 3-6 millió személyt érint egy veszélyes és egyben a leggyakoribb szívműködési zavar, a pitvarfibrilláció, amellyel a stroke valószínűsége is nagyobb. Előrejelzések alapján a szám növekedni fog a következő években, évtizedekben.

applewatch0.jpg

Az Apple bejelentette, hogy az app elsősorban 22 évnél idősebb, szabálytalan szívműködéssel korábban nem diagnosztizált személyek esetében jelent komoly segítséget. Az új EKG-technológia egyelőre nem nevezhető tökéletesnek, és nem is olcsó, hiszen meg kell vásárolni, plusz állandóan hordani kell hozzá az okosórát.

Viszont, ha a Watch (fiatal, trendi, egészséges, jól szituált) demográfiai törzsközönségéhez tartozunk, az app felbecsülhetetlen szolgálatot tehet, ha valami gyanúsat észlelünk. Háziorvosunkhoz már a valósidőben összegyűjtött releváns adatokkal mehetünk. Ha nem viselnénk az eszközt, az orvos csak találgathatna, így viszont a mindent elmondó számokkal szembesülve hozhat döntést.

Az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal elismerte, de egyelőre még nem hagyta jóvá az appot, azaz a jelenlegi EKG-rendszerekhez hasonlónak tartja, és nincs szükség további szigorú tesztekre.

A Watch másik előnye, hogy viselhető multifunkcionális óra, és a felhasználón kívül senki nem látja, hogy éppen mit tesz vele. Az app a Series 4 kereskedelmi forgalomba kerülésével egyidőben lesz beszerezhető.

Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a felhasználók egészségi állapotát folyamatosan megfigyelő, viselhető technológiák korába lépünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2214247999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása