Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Lélegeztetőgépet fejleszt a NASA

2020. május 07. - ferenck

Az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala, ismertebb nevén a NASA mindössze 37 nap leforgása alatt „magas nyomású” lélegeztetőgépet fejlesztett koronavírusos betegek kezelésére. A hivatal az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal, az FDA gyorsított engedélyére vár, hogy a gépet minél előbb használhassák.

A NASA bejelentette, hogy az orvosi szerkezet kritikus teszteken ment át. New York Cityben, az Icahn orvosi iskolában, humán pácienshez nagyon hasonló szimulátoron vizsgálták.

nasa_2.jpg

Matthew Levin iskolaigazgató elmondta, hogy a teszteredményekkel kifejezetten elégedett, a prototípust a betegség különböző esetein, betegek többféle állapotán tanulmányozták.

A VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally, lokálisan hozzáférhető lélegeztetőgépes beavatkozó technológia) nevű rendszer jól vizsgázott.

nasa0_2.jpg

„Megbízunk benne, az Egyesült Államokban és bárhol a világon képes lesz Covid-19 betegeket lélegeztetni” – magyarázza Levin.

Az FDA rendkívüli engedélyére értelemszerűen a sürgősségi használat miatt van szükség. A fejlesztők szerint a szerkezettel felszámolnák a lélegeztetőgép-hiányt, mert sok más országhoz hasonlóan, az Egyesült Államokban sincs belőlük elegendő mennyiség.

Az államok a szövetségi kormánytól és magán beszállítóktól egyaránt próbáltak beszerezni lélegeztetőgépeket. Az új szerkezet hamarabb legyártható nagy mennyiségben, ráadásul kevesebb részből is áll, mint egy hagyományos lélegeztetőgép.

„Űrhajók és nem orvosi műszerek gyártása a specialitásunk. A kiváló mérnöki munka, a szigorú tesztelés és a gyors prototípuskészítés viszont szintén a specialitásaink közé tartoznak. Amikor rájöttünk, hogy képesek lehetünk rá, úgy éreztük, hogy az orvosi és a szélesebb közösség érdekében tudásunkat és tapasztalatainkat is meg kell osztanunk” – nyilatkozta Michael Watkins a Sugármeghajtású Laboratórium igazgatója.

A fejlesztők elmondták: szerkezetük nem helyettesíti a több évig működő, szélesebb körű alkalmazásokra kidolgozott mostani lélegeztetőgépeket. VITAL-t kifejezetten koronavírus-betegekre építették, és kb. négy hónapig működőképes.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2015644908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása