Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új zöldenergia: vízpárával töltött elemek?

2020. június 26. - ferenck

A Tel-Aviv Egyetem kutatói megállapították, hogy a légkörben lévő vízpára elvileg működőképes újrahasznosítható energiaforrássá válhat.

Az eddigi kísérleteikben generált elektromos feszültség extrém mértékben alacsony. Viszont, ha sikerül növelniük, a jelenséget elemek töltésére is fel lehet majd használni.

battery.jpg

„Ha egy AA elem 1,5 volt, a jövőben lehetnek gyakorlati alkalmazások: a levegőben lévő vízpárával tölthető elemek fejleszthetők” – jelentette ki Colin Price, az egyetem oktatója és a kutatást bemutató tanulmány társszerzője.

A felfedezést megalapozó természeti jelenséggel magyarázható, miért van villámlás.

„A villámlásban lévő elektromosságot csak a víz három halmazállapota hozza létre: a vízpára, a vízcseppek és a jég. A felhők húszperces fejlődésével jutunk el a vízcseppek hatalmas elektromos kisüléssé, egyes esetekben félmérföld hosszú villámokká válásáig” – folytatja Price.

battery0.jpg

Tudósok évszázadokkal ezelőtt fedezték fel, hogy levegőben lévő vízcseppek elektromos töltéssel láthatnak el fémfelületeket. A tel-avivi kutatók figyelembe vették ezt a jelenséget, és rájöttek, hogy feszültség csak akkor jön létre, ha a levegő relatív nedvességtartalma meghaladja a 60 százalékot, ami az egész bolygón rendkívül gyakori.

Megállapították, hogy egyes anyagok, például a cink és a rozsdamentes acél egy voltnyit töltődnek.

„A víz nagyon speciális molekula. Molekuláris ütközésekkor egyik molekuláról a másikra vihet át elektromos áramot. Súrlódások révén egyfajta statikus elektromosságot képes generálni” – fejtette ki Price.

A kutatók szerint a levegőből gyűjtött nedvességet a jövőben zöld energiaforrásként használhatják. A technológiának különösen a fejlődő országokban lehetnek fontos következményei, ahol sok közösség nem jut hozzá rendszeresen elektromossághoz, ezzel szemben, a levegő páratartalma viszont kifejezetten magas.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7115809186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása