Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumetika

2021. február 05. - ferenck

Hat kvantum-számítástudományi szakértő etikai kérdéseket vetett fel a gyors fejlődése ellenére a szélesebb körű felhasználásig még el sem jutott technológiával kapcsolatban. Nincs kereskedelmi forgalomban beszerezhető termék, előrejelzések alapján évekig várhatunk rá.

„Bármelyik új infokommunikációs technika megjelenése potenciálisan pozitív és hasznos az emberiségnek, de azt is elképzelhetjük, hogy egyeseknek árt” – nyilatkozta a Kaliforniai Santa Barbara Egyetemen tanító, korábban a Google kvantumhardver részlegénél főmérnök, John Martinis.

Az élet számos területén változással kecsegtető technológia nagyon korai fázisban jár még, a hatásokat viszont már most mérlegelni kell, és meg kell találni a jó és a rossz következmények közötti egyensúlyt. Mindenképpen előre kell gondolni – hangsúlyozza Martinis.

kvantum_6.jpg

A kvantumszámítások drámai mértékben felgyorsíthatják többek között a gyógyszer- és az anyagfejlesztést, vagy az eddig is bonyolult pénzügyi számításokat, olyan cégek jövőjét befolyásolva, mint például a Visa, a JPMorgan Chase vagy a Volkswagen.

A kvantumfizikán alapuló rendszerek lehetőségei korlátlanok lesznek, valósidőben állhatnak elő nagy valószínűséggel működő megoldásokkal. Míg a hagyományos komputerek zérók vagy egyek, addig a kvantumszámítógépek szimultán zérók és egyek formájában tárolják az információt, ami nagyon sokat elárul a lehetőségeikről.

Ha ez a kapacitás rossz kezekbe kerül, ártó anyagok hozhatók létre vele, akár az emberi genom is megpiszkálható, rosszindulattal lehet belenyúlni. Szakértők kezdik felmérni a potenciális károkat, például szuperbiztosnak hitt titkosítások törhetők fel. Közben kriptográfusok dolgoznak már a klasszikus és kvantumos támadásokkal szemben egyaránt működő titkosítási szabványokon.

„Egyenértékű egy teljesen új ipari forradalommal” – magyarázza szakterületéről a Cambridge kvantumszámítási kutatásait vezető Ilyas Khan. Csoportja cyberbiztonsági termékeket, kvantumkomponensekkel kísérletező cégeknek rendkívül hasznos szoftvereket és algoritmusokat fejleszt.

A szakértő hangsúlyozzák: úgy akarnak figyelmeztetni a veszélyre, hogy közben ne riasszanak el senkit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4616414514
süti beállítások módosítása