Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nevadában kriptovaluta-cég vezethet egy egész települést

2021. március 04. - ferenck

Nevada kormányzója, Steve Sisolak különös javaslatot ismertetett múlt pénteken. Lényege, hogy technológiai vállalatok számára lehetővé teszik megyei önkormányzatokhoz hasonló jogkörök gyakorlását. A gazdaság Covid-19 hatásai miatt is szükséges diverzifikálásával érvelt, viszont visszautasította a javaslatban cégvárosokat látó kritikákat.

A szövetségi államban lehetővé válhat, hogy az úgynevezett „innovációs zónákat” három személyből álló testület irányítsa, közülük kettőt az adott cég nevezne ki. Az adózástól az övezetek megrajzolásáig, helyi megyei rendeleteket helyettesítő törvények megalkotásáig, a testület széleskörű jogokkal rendelkezne.

Magyarán, lehetővé válna, hogy az adott techvállalat saját maga írja a helyi törvényeket. De milyen feltételeket kell teljesítenie hozzá?

nevada.jpg

A jogosult cégnek mintegy 20 ezer hektár földterülettel kell rendelkeznie valamelyik nevadai megyében, és legalább 1,25 milliárd dolláros fejlesztésekre kell ígéretet tennie, annyit kell befektetnie.

Sisolak megérti a kételyeket, viszont bízik benne, hogy nyílt, őszinte és hasznos párbeszéd indulhat a zónák működéséről. A párbeszéd sokkal fontosabb, minthogy a nevadaiak zsigerből támadják a javaslatot.

A Szárnyas fejvadász disztópikus világát felidéző javaslat ugyan minden technológiai vállalkozásra érvényes, viszont megnevezés nélkül, de egyértelműen a Storey megyében (Renotól 20 kilométerre), 2018-ban 27 ezer hektárnyi területet felvásárolt Blockchains LLC kriprovaluta-cégre vonatkozik.

A Blockchains LLC „intelligens várost” (smart city) tervez építeni az állam mezőgazdasági részén lévő területen, a blokklánc-technológia pedig értelemszerűen az infrastruktúra szerves része lesz. A kriptovalutát az államban más szektorokban, például a kannabisz-értékesítésben, az úgynevezett gig (hakni) gazdaságban (Uber, Postmates stb.) szintén tervezik használni.

A cég által megrendelt tanulmány szerint az intelligens város évi 2,2 milliárd dollárral járulna hozzá Nevada állam bevételeihez (az éves bevétel 1,3 százalékát adná), azaz gazdasági növekedést generálna.

Jeffrey Berns, a Blockchains LLC vezérigazgatója szerint a cége által fejlesztett technológia jó célokat szolgál, és „vállalatok helyett a lakosok kezében lesz a hatalom.” Kérdés, hogy ez tényleg így is lesz, vagy sem.

Sisolak kormányzó úgy véli, hogy a projekt tiszta nyereség állama számára: „a koncepció annyira izgalmas és előzmények nélküli, hogy Nevadát a fejlett technológiák és innováció világközpontjába pozícionálja, miközben a gazdasági hatása azonnal pozitív lesz, és a jövő gazdaságát is formálja.”

Egy egyelőre kérdéses technológiára épülő jövőbeni gazdasági hatás előrejelzése viszont bizonytalan, ráadásul sok alkalmazás még ki sem fejlesztettek a kriptovalutához. A prognózis kriptovalutás tranzakciók mellett minden egyéb blokklánchoz fűződő, nevadai és más helyeken megfigyelt mozgásokon alapult.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7116447194
süti beállítások módosítása