Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia akadályozza meg a túlzott gyógyszerhasználatot?

2021. november 09. - ferenck

2020-ban közel 93 ezer amerikai halt meg gyógyszerekben lévő ópiátok túlzott használata, az ópium-származékokkal való visszaélés miatt. Algoritmusok most segíteni igyekeznek orvosoknak, hogy tényleg csak azoknak írják fel az ezeket az anyagokat tartalmazó fájdalomcsillapítókat, akiknek szükségük van rájuk.

A rendszer felméri, hogy a páciens ki van-e téve az ópiátokkal való visszaélés veszélyének. Egyes alkalmakkor fájdalomcsillapítók felírására komoly fájdalmaktól szenvedő, a múltban semmiféle gyógyszeres visszaélést el nem követett páciensek esetében is elutasító javaslatot tesz.

A legtöbb amerikai szövetségi állam adatbázisokat alakított ki gyógyszer-felírások nyomon követésére. Az orvosi technológiákat fejlesztő Appriss Health cég NarxCare rendszere legalább nyolc szövetségi államban elemzi ezeket az adatokat.

gyogyszer.jpg

A páciens nevének megadásakor, a rendszer ellenőrzi a felírt gyógyszereket és a javasolt dózisokat, az orvosok számát, az érintett gyógyszertárakat, és a receptek közötti esetleges átfedéseket. Pontoz, és a pontok alapján értékeli ki, hogy a beteg visszaél-e ópiátokkal vagy más gyógyszerekkel, majd a túladagolás lehetőségét is elemzi.

Az Appriss elmondta, hogy a pontozás az orvost csak segíti, és semmiképpen nem helyettesíti, az MI nem végzi el a munkáját, és ha lehet, nem is változtatja meg a humán munkatárs döntését.

Több páciens viszont panaszkodott, mert hibásan magas pontszámok alapján nem kapták meg a szükséges kezelést. Előfordult az is, hogy állatorvosok által a házikedvenceknek felírt gyógyszerek miatt lett sokkal magasabb egy-egy beteg pontszáma.

Kiderült, hogy az algoritmusok által a kockázat hatékonyabb pontozásához vizsgált viselkedéstípusok – több orvos felkeresése ugyanazzal a problémával, távoli utazások egészségügyi céllal stb. – miatt alkalmanként, különösen több betegségtől szenvedő vagy eldugott kistelepüléseken élő szermélyek esetében túlzó eredmények születnek.

A hibákat vétő algoritmusok okoztak már komoly problémákat, például betegek maradtak ellátás nélkül, vagy nem hoztak időben döntést a gyógykezelésükről. Arról se feledkezzünk meg, hogy az ópiátokat tartalmazó fájdalomcsillapítókat szedők túlnyomó többsége nem gyógyszerfüggő, viszont, ha megvonják tőlük az adagjukat, akkor a nem megfelelő vagy illegálisan beszerzett helyettesítő szerek miatt lehetnek problémáik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr716690028
süti beállítások módosítása