Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pilóta nélküli Fekete Sólyom helikoptert reptetett a DARPA

2022. március 21. - ferenck

Vezető nélküli autók és más szárazföldi járművek után, törvényszerű volt, hogy a levegőben is történjen valami.

Történt, mégpedig a hadipari komplexum lépett: az USA Védelmi Minisztériumának Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, a legendás DARPA ugyanis nemrég közölte, hogy egy új Fekete Sólyom (Black Hawk) helikopterük képes személyzet nélkül repülni. Azaz a gépben misszió közben nincs senki, feladatát közvetlen humán jelenlét nélkül végzi.

A meghökkentő, sokaknak hátborzongató gépet a Lockhead Martin mesterséges intelligenciájával szerelték fel. A megoldás neve: pilótafülke automatizálási rendszer. A helikopter egy februári próbarepülés során tartózkodott bő félórát a légtérben.

blackhawk.jpg

Érdekes módon úgy tervezték, hogy könnyen be lehessen illeszteni ember által vezetett, személyzettel rendelkező mostani légi járművekbe. Annyi különbséggel – és ez óriási különbség –, hogy az ember nélküli változat potenciálisan gyilkos robot is lehet, tele halálos fegyverekkel. Plug and play, csatlakoztasd és használd jelleggel működik.

A gyilkos robotok esztendők óta a mesterségesintelligencia-kutatás egyik „legforróbb topikja” – folyamatosan tárgyalnak róluk, korlátozásokat hoznak, szabályoznak, de kérdés, hogy éles helyzetben a felek vajon mennyire tartanák magukat a szabályokhoz.

Az új repülő „gyilokbotot” azzal a szándékkal fejlesztették, hogy műveletek során nagyobb rugalmasságot biztosítson a hadseregnek – jelentette ki Stuart Young, a DARPA programmenedzsere.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bevetés közben a pilóta a helikopter röptetése helyett más feladatokra képes összpontosítani. A gép bármikor, éjjel és nappal, pilótával és pilóta nélkül, változatos és nehéz körülmények között, zsúfolt, alig látható stb. környezetekben egyaránt bevethető.

Baljósan hangzik, de a Fekete Sólyom remélhetőleg mégsem a Terminátor-jövő előképe.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9717402918
süti beállítások módosítása