Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mit lát az MI az orosz-ukrán háborúból?

2022. április 27. - ferenck

Ukrajna orosz inváziója a világtörténelem egyik legadatgazdagabb fegyveres konfliktusa. Rengeteg fénykép, videó, műholdas és más légifelvétel készül róla, nagyon sok a közösségimédia-anyag. Az információ-cunamiban való tájékozódásban, komplexebb kép kialakításában sokat segítenek a  mesterségesintelligencia-technikák.

Sokféle adattípust elemeznek MI-vel. A PrimerAI például természetesnyelv-modellt gyakoroltatott be az orosz argó és a katonai szleng felismerésére, és a rendszer el is csípett, majd átírt online küldött, egyáltalán nem titkosított rádióüzeneteket. A Berkeley Egyetem kutatói gépilátás-modelljeikkel azonosítanak sérült épületeket.

azonositas.jpg

Megölt, foglyul ejtett, kitelepített vagy háborús bűnt elkövető személyeket arcfelismeréssel igyekeznek azonosítani. Az online képek alanyok beleegyezése nélküli felhasználása miatt sokat kritizált Clearview AI startup az ukrán kormány számára tette elérhetővé technológiáját, de a kormánnyal kapcsolatban nem álló kutatók is hasonló eszközökkel igyekeznek elemezni a háborús képeket.

A Clearview AI kétszáz fiókot nyitott öt ukrán ügynökségnél, a hivatalos szervek eddig ötezernél több kereséshez használták az appot. A rendőrség a New York Times-nak elmondta, hogy halott orosz katonákat fotójuknak az Odnoklassniki közösségimédia-oldalra feltöltött képekkel való egyeztetésével igyekeznek azonosítani. Hadifoglyok és az Ukrajnában nem katonai munkát végzők azonosítására szintén használják a technológiát.

A Bellingcat holland oknyomozó csoport az orosz FaceClone appot gyakoroltatta a VKontakte közösségimédia-oldalon. Ukrán otthonokat kifosztó orosz katonák személyazonosságára derített fényt az eltulajdonított javak postázása közben. A Bellingcat korábban, a Tactical Systems katonaikiképző-céggel együttműködve, a Microsoft arcfelismerő technikájával cáfolta meg azokat a híreszteléseket, hogy egy elfogott orosz pilótát 2017-ben Putyin elnökkel közösen fényképeztek le.

Egy percig se legyenek kétségeink, hogy az orosz erők és szimpatizánsaik is ugyanezeket a technológiákat, vagy talán jobbakat is alkalmaznak ezekre a célokra, csak ők a Facebookot, Twittert, TikTokot stb. fürkészik. Putyin Oroszországában (különösen most) nem szokás a technikai újítások világgá kürtölése.

Az arcfelismerés hibás outputot is eredményezhet, ráadásul háborús időkben nagyobb a kapkodás, erősebb a rendszerekre nehezedő nyomás, könnyen előfordulhat kémek, bűnözők, halottak téves azonosítása. A háborús bűnösöket MI nélkül viszont még nehezebb lenne bíróság elé állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2917812665
süti beállítások módosítása