Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az USA-ban nem állnak szerzői jogvédelem alatt az MI-vel generált képek

2023. március 14. - ferenck

Az Egyesült Államok szerzőijog-védelmi hivatala döntése alapján a Midjourney segítségével létrehozott képeket nem illeti meg a védelem.

Az ügynökség tavaly szeptember 22-én megadta a szerzői jogokat a Zarya of the Dawn képregénynek, októberben viszont visszavonási szándékukról figyelmeztették Kris Kashtanovát, a szerzőt, mert Kashtanova közösségimédia-posztjaiból megtudták, hogy a képeket a Midjourney közreműködésével készítette. Az alkotó fellebbezett, az ügynökség pedig úgy döntött, hogy a szövegre és a képek elrendezésére érvényes a jogvédelem, magukra a képekre viszont nem.

copyright_1.jpg

Az indoklásban az áll, hogy – a Legfelsőbb Bíróság egy, 1884-es ítéletére hivatkozva – egyetlen olyan alkotást sem regisztrálnak, amelyet nem ember hoz létre. A felhasználók nem tudják kontrollálni a Midjourney outputját, az MI-modell más, mint az „ember irányította” hardverek, például a kamerák vagy a Photoshop. Az azokkal alkotott munkákat megilleti a jogvédelem.

Még ha Kashtanova komoly erőfeszítéseket is tett a promptok megírásában, a képeket nem ő készítette – áll a verdiktben. Hiába szerkesztett Photoshoppal, a szerkesztetlen és a szerkesztett változatok közti különbség elenyésző, ez alapján a képeket nem illeti meg a szerzői jog.

copyright0_1.jpg

Az alkotó egyrészt örül, hogy a szöveg és a layout jogvédett, a képek miatt viszont lobbizni fog. Országonként eltérő módon ítélik meg a kérdést, például Dél-Afrika 2021-ben egy mesterségesintelligencia-rendszernek adta meg a vele és ezek szerint általa alkotott egyedi élelmiszer-tároló feltalálójának járó szabadalmi oltalmat.

De kié is a generatív MI-modellek outputja? Az amerikai szabályozás szerint – egyelőre – senkié. A döntés olyan környezetben befolyásolhatja kiadói és kreatív közösségek üzleti stratégiáját, ahol gombamód szaporodnak az MI közreműködésével alkotott szövegek, képek, hangok, videók, 3D modellek stb.

A hivatal határozata vitatható, mert a Midjourney használatához, egy kép kitalálásához, megfelelő prompt megfogalmazásához és az iterációkhoz önálló kreatív fantázia kell. Az alkotótevékenység, a szakértelem megtagadása az MI-t egyedi módon használó személyektől komoly hiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8218069482
süti beállítások módosítása